Картофите се обелват и се измиват добре. Всеки картоф се нарязва на три части и се поставя в тенджера с подсолена вода. Сваряват се добре, почти до скашкването им.
Рязането на картофите, преди сваряване, помага за извличането на по-голямо количество нишесте от тях и след това по-лесно ще се замеси тестото.
Докато се чака картофите да се сварят, в купа се поставя ситно нарязания бекон. Смесва се с топеното сирене (по възможност меко сирене).
След като картофите са готови се отцеждат в голяма купа. Прибавят се маслото и индийското орехче. Картофите се смачкват на пухкаво пюре (ако не се получава гладко пюре може да се добави още масло или олио).
Изчаква се да изстинат малко и се добавят яйцето и половината от брашното. С влажни ръце продуктите се омесват до получаване на мека и еднородна смес.
Всичко се оставя да престои 10-15 минути и през това време се мазнината се загрява в дълбок съд на умерена температура.
С влажна ръка се взима от сместа и се прави голяма топка. С притискане с палци в средтата и издърпване навън се получава нещо като кошничка. Вътре се слага лъжичка от бекона. Отново се оформя топка и се овалва в галетата и останалото брашно.
Слагат се в загрятата мазнина и се пържат до приятен златист цвят.