Италиански великденски сладки
минути
порции
сложност
Съставки
- 1 ч.ч. масло
- 200 г захар
- 3 бр. яйца
- 2 ч.л. есенция ванилия
- 2 ч.л. бадемова есенция
- 1/2 ч.ч. краве прясно мляко
- ч.ч. олио
- 4 ч.ч. брашно тип 500
- 5 ч.л. бакпулвер
- 4 ч.ч. пудра захар
Начин на приготвяне
-
Фурната се загрява до 175 С. Намазнява се хартия за печене.
-
В голяма купа се разбиват мекото масло (пол. ч.ч.) и захарта, докато стане кремообразна смес. Добавят се яйцата, едно по едно, след това по 1 с.л. от ваниловия и бадемовия екстракт, ¼ ч.ч. мляко и малко олио.
-
Брашното (4 непълни ч.ч.) се смесва с бакпулвера и се добавя към първата смес. Замесва се тесто и се оформят малки топчета.
-
Върху леко набрашнена повърхност топчетата се разточват като въженца или пръчици с диаметър около 12 см. Оформят се като кравайчета и се подреждат върху хартията на разстояние едно от друго.
-
Запичат се за около 5 минути на най-долното ниво на фурната, след това 5 минути на най-горното. Трябва да покафенеят приятно.
-
Изваждат се и се охлаждат върху решетка. Когато са студени, започват да се потапят в глазурата.
-
За глазурата пудрата захар се разбива с останалите масло и аромати. Добавят се при постоянно бъркане 3 с.л. мляко, една по една. Ако се използва сладкарска боя, сега е моментът да се прибави.
-
Може да се поръсят с цветни пръчици.
-
За 4 дузини.