Ирландски соден хляб
минути
порции
сложност
Съставки
- 3 ч.ч. брашно тип 500
- 1 с.л. бакпулвер
- 50 г захар
- 1 ч.л. сол
- 1 ч.л. сода бикарбонат
- 1 бр. яйца
- 2 с.л. лимонов сок
- 2 ч.ч. краве прясно мляко
- 1/4 ч.ч. масло
Начин на приготвяне
-
Фурната се загрява на 165 С. Намазнява се тавичка, подходяща за печене на хляб.
-
Приготвя се т.нар. buttermilk, като към 2-тe ч.ч. прясно мляко се изсипват 2 с.л. сок от лимон и се изчаква 10 минути, за да се "пресече”.
-
Смесват се брашното, бакпулвера, захарта, солта и содата в купа. С бъркане се добавят леко разбитото яйце и buttermilk-а. Наведнъж се изсипва брашното и се разбърква, докато брашното стане леко влажно.
-
Добавя се разтопеното масло.
-
Сместа се изсипва в тавичката. Пече се 65-70 минути, в зависимост от фурната.
-
Готовият хляб се охлажда върху решетка и се увива във фолио поне за два часа, за максимален вкус и текстура.