Говеждо чили с черен шоколад
минути
порции
сложност
Съставки
- 4 с.л. олио
- 500 г говеждо месо
- 500 г телешка кайма
- 1 гл. лук кромид стар
- 1 гл. лук червен
- 2 бр. дръжкова целина
- 1 бр. люти чушлета
- 1 с.л. червен пипер лют
- 1/2 ч.л. червен пипер
- 2 ч.л. риган
- 2 с.л. кафява захар
- 1 буркан фасул зрял
- 2 буркан домати консерва
- 500 мл бульон телешки
- 2 ч.л. сол морска
- 1 ч.л. черен пипер на зърна
- 75 г черен шоколад
- 1 вр. кориандър
Начин на приготвяне
-
Загряват се 2 с.л. от олиото на средна температура в голям тиган или тенджера с капак.
-
Говеждото месо се нарязва на кубчета и се пържи до покафеняване. Когато е готово се слага в чиния.
-
Добавя се още 1 с.л. олио в тигана и се слага телешката кайма. Пържи се до готовност, след което се слага в чинията с месото.
-
Добавя се останалото олио в тигана и се запържват двата вида лук и целината за 3-4 минути, докато лука стане мек, но не златист.
-
Добавят се нарязана на ситно люта чушка, лютия пипер на люспи, мляния лют пипер и ригана. Пържи се още 2 минути.
-
Говеждото месо на купчета и каймата се връщат в тигана и се разбърква.
-
Слагат се захарта, нарязаните домати, телешкия бульон и боба от консервата.
-
Сместа се оставя да заври, след това се покрива с капака и се оставя да къкри 2-3 часа.
-
Преди да се сервира се добавят разбита морска сол и черен пипер на зърна.
-
Слага се шоколада и се бърка докато се разтопи.
-
Добавя се кориандъра и се сервира.