Доматена крем супа с чесън и босилек
минути
порции
сложност
Съставки
- 2 скилидки чесън
- 500 г домати
- 4 ч.ч. доматен сок
- 5 с.л. босилек
- 1 ч.ч. течна сметана
- 4 с.л. масло
- 1 ч.л. сол
- 1 щипка черен пипер
- 1 с.л. зехтин
Начин на приготвяне
-
В дълбока тенджера се запържва нарязаният на ситно чесън. Когато си пусне аромата, се добавят нарязаните домати от консерва и доматеният сок.
-
След като заври, се добавят 4 с.л. листа от свеж босилек и се маха от котлона. Изчаква се малко да се охлади и се пюрира с пасатор.
-
Връща се на котлона и се добавят течната сметана и маслото. Овкусява се със сол и черен пипер.
-
Супата се оставя на котлона, докато маслото се разтопи, но без да завира.
-
Свервира се със стръкчета свеж босилек.