Бански чомлек
минути
порции
сложност
Съставки
- 1 ч.л. червен пипер
- 1 ч.л. риган
- 4 стр. магданоз пресен
- 100 мл олио
- 2 бр. дафинов лист
- 1 ч.л. сол
- 6 бр. черен пипер на зърна
- 4 бр. бахар зърна
- 250 мл вино червено
- 200 г домати консерва
- 6 ск. чесън стар
- 6 гл. лук кромид стар
- 200 г моркови
- 1 кг картофи
- 1.50 кг свински джолан
Начин на приготвяне
-
Джолана се натрива със сол и черен пипер.
-
На дъното на глинено гърне или гювеч се слагат доматите с червения пипер, по средата се слага джолана и около него се редят зеленчуците – картофи, моркови, лук, нарязани на едро, ако не са много големи се слагат цели.
-
Между тях се слагат подправките – бахар, дафинов лист, риган, черен пипер на зърна и чесъна, необелен.
-
Полива се с олиото и виното и се поръсва с магданоз.
-
Захлупва се и се поставя във фурната. Включва се на 220 С, докато заври около 40 мин, след което температурата се намалява на 140 С и се пече 5 часа.