Баница с портокалов крем
минути
порции
сложност
Съставки
- 1 пак. кори за баница
- 1 л краве прясно мляко
- 1 ч.ч. захар
- 150 г масло
- 1 ч.ч. грис
- 8 бр. яйца
- 1 бр. портокалова кора
- 5 кап. есенция портокал
- 3 с.л. пудра захар
Начин на приготвяне
-
Прясното мляко се кипва заедно със захарта и 100 г масло. На тънка струйка се сипва гриса, като се разбърква непрекъснато, докато се сгъсти. Крема се оставя да се охлади.
-
Отделя се един от жълтъците, а останалите яйца се разбъркват.
-
В получения охладен крем с гриса се добавят яйцата, ситно настърганата портокалова кора и есенцията.
-
Тавичка се намазва с масло и започва сглобяването на баницата. Всяка кора се напръсква леко с разтопено масло и се залива с малко от крема. Накрая се завършва с кора.
-
Отгоре се намазва с отделения жълтък и се пече в умерена фурна до готовност.
-
Баницата се сервира топла, наръсена с пудра захар.