Пакета с корите се отваря, корите се разгъват и след това се покриват с кърпа, за да останат еластични.
Всички ядки се смесват в блендер и се разбъркват, докато станат фино смлени. Съдържанието на ванилените шушулки се добавя на няколко пъти, докато се разбива. Ядките се прехвърлят в отделна купа и се смесват с кафявата захар, канелата на прах, кардамона, прясно стрит, индийското орехче и карамфила, и се разбъркват добре.
Маслото се разтапя и с помощта на четка се намазва дъното на тава. Слагат се 8 кори, всяка от които намазана с масло и върху тях се разпределя ¼ от сместа с ядките. Може да се разпръснат няколко капки масло върху ядките, за да не залепне следващата кора за тях.
Слагат се още 4 кори отгоре, отново намазани с масло. Това се повтаря още 3 пъти. Накрая се слагат 8 кори и ако има още останало масло, се разпръсква отгоре.
Тавата се слага в хладилника и се изстудява за 30 минути. Веднага след това фурната се включва да се загрее на 180 С.
Баклавата се изважда от хладилника и се нарязва на малки парчета с остър нож.
Пече се 40 минути и когато се сложи във фурната, започва приготвянето на сиропа.
Ако баклавата се зачерви преди да се е изпекла, трябва да се покрие с фолио.
Смесват се водата, захарта, меда, екстракта от ванилия и канелените кори в дълбок тиган за сос и сместа се оставя да заври. След това котлона се намалява и се оставя да поизстине за 10 минути. Канелените кори се изваждат и баклавата се залива с ваниления сироп.