Петровден и Павльовден

На 29 юни, в дните на горещото лятно слънце, се празнува Петровден. На тази дата отбелязваме и деня на св. апостол Петър, наречен Върховен апостол, както и на св. апостол Павел.
Денят се определя и като край на двуседмичния пост, наричан "петровски" пост. От този ден нататък се отговява с тазгодишно петровско пиле, което се сервира сварено и намазано с червен пипер.

Петровска курбан чорба, петел по манастирски и петровско пиле с орехи са сред вкусните рецепти, които можете да приготвите за празника. На Петровден след прекадяване в църква се раздават и могат да се ядат първите ябълки „петровки“.

Традиционната храна за празника включва още прясна пита – с мая, не със сода, Баница с масло и сирене, Тиквеник, специалното ястие, приготвено с прясно сирене и мляко Бял мъж, или Белмъш. Белмъш може да сервирате с мед, петмез или любимото ви сладко като десерт.
Нетрадиционната комбинация от кокошка с джанки също често се приготвя в някои краища на България.
Празникът в много български селища се отбелязва със сбор. На този ден празнуват: Камен, Камена, Кремена, Павел, Павлин, Павлина, Патриция, Петрана, Петър, Преслава