Запечени картофки с бекон и сирене чедър
минути
порции
сложност
Съставки
- 5 бр. картофи
- 1 ч.л. сол хималайска
- 1 гл. лук кромид стар
- 3 с.л. краве масло
- 1/3 ч.ч. брашно тип 500
- 3.50 ч.ч. краве прясно мляко
- 1.50 ч.ч. сирене чедър
- 1 щипка черен пипер млян
- 6 бр. бекон
- 1 щипка чесън на прах
Начин на приготвяне
-
Бекона се готви до готовност, но не трябва да се оставя да хрупка. Слага се на хартия да се изцеди мазнината и когато се охлади, се нарязва на парченца.
-
Картофите се измиват и обелват. Слага се вода в тенджера и се оставя да заври. Водата се посолява и картофите се слагат в нея. Готвят се за 10-15 минути, защото след това ще се досготвят във фурната.
-
Изваждат се и се оставят да изстинат. След това се нарязват на фолийки.
-
Маслото се загрява в тиган и в него се запържва лука до златисто и се изважда. Ако няма достатъчно масло, се добавя и се слагат брашното и млякото, които се разбъркват докато се получи каша.
-
Добавя се сиренето и продължава да се разбърква, докато сиренето се стопи. Овкусява се със сол и пипер. Прибавя се и бекона в сместа.
-
В касерола или по-дълбока тава, се слагат картофите, лука, сместа със сиренето. Може да се редуват картофи-лук-сирене, като трябва да се завърши със сирене.
-
Запича се на 180 С за около 45 минути. Ястието се поръсва с чесновия прах, докато още е топло.