Начало > Основни ястия > Запечени картофки с бекон и сирене чедър

Запечени картофки с бекон и сирене чедър

Запечени картофки с бекон и сирене чедър
80
x4
1
80
минути
x4
порции
1
сложност

Съставки

  • 5 бр. картофи
  • 1 ч.л. сол хималайска
  • 1 гл. лук кромид стар
  • 3 с.л. краве масло
  • 1/3 ч.ч. брашно тип 500
  • 3.50 ч.ч. краве прясно мляко
  • 1.50 ч.ч. сирене чедър
  • 1 щипка черен пипер млян
  • 6 бр. бекон
  • 1 щипка чесън на прах

Начин на приготвяне

  1. Бекона се готви до готовност, но не трябва да се оставя да хрупка. Слага се на хартия да се изцеди мазнината и когато се охлади, се нарязва на парченца.

  2. Картофите се измиват и обелват. Слага се вода в тенджера и се оставя да заври. Водата се посолява и картофите се слагат в нея. Готвят се за 10-15 минути, защото след това ще се досготвят във фурната.

  3. Изваждат се и се оставят да изстинат. След това се нарязват на фолийки.

  4. Маслото се загрява в тиган и в него се запържва лука до златисто и се изважда. Ако няма достатъчно масло, се добавя и се слагат брашното и млякото, които се разбъркват докато се получи каша.

  5. Добавя се сиренето и продължава да се разбърква, докато сиренето се стопи. Овкусява се със сол и пипер. Прибавя се и бекона в сместа.

  6. В касерола или по-дълбока тава, се слагат картофите, лука, сместа със сиренето. Може да се редуват картофи-лук-сирене, като трябва да се завърши със сирене.

  7. Запича се на 180 С за около 45 минути. Ястието се поръсва с чесновия прах, докато още е топло.

Още Основни ястия

Виж още
Добави към:
+ Добави нов списък