Сладко от зрели смокини с орехи
минути
порции
сложност
Начин на приготвяне
-
Смокините се измиват и се подсушават добре, дръжките им се отстраняват.
-
Водата се слага в тенджера да заври, отстранява се от огъня и смокините се потапят за 5 минути, изваждат се и се изцеждат добре.
-
Прави се сироп от захарта и 300 мл вода. Смокините се поставят в горещия сироп, изчаква се сиропа и смокините да заврат заедно, и се снемат от огъня.
-
Смокините се оставят да престоят така около 10 часа.
-
След това се слагат още 200 г захар и отново се слагат да заврат - този път около 15 минути.
-
Преди да се свали сладкото от огъня се добавя лимонтузуто.
-
След като се снеме от огъня, се добавят орехите и се разбърква добре. Изсипва се в бурканчета и се затваря топло.