Полезни факти

Лимонтузуто е кристален прах със силно кисел вкус, наподобяващ този на лимонов концентрат. Представлява винена киселина, която се използва за кулинарни цели.

Преди години киселата субстанция се е получава чрез дестилация на винени отпадъци, но днес лимонтузу се получава по синтетичен път. Смята се, че за пръв път е получена около 800 година от калиев тартарат, известен като винен камък (още тригия, тартар).

Винената киселина се използва като вид консервант за направата на сладка, мармалади и конфитюри. Обикновено се добавя към вече готовото, сварено сладко, 1-2 минути преди да се свали от котлона и да се разсипе в бурканчета.

Лимонтузуто, както и оцетът имат способността да неутрализират нитратите в плодовете и зеленчуците.

Смята се, че с помощта на лимонтузуто може да прогоните главоболие.