Пиле с нахут и зеленчуци
минути
порции
сложност
Съставки
- 8 бр. пилешки плешки
- 1 с.л. зехтин
- 1/2 ч.л. сол
- 2 щипка черен пипер млян
- 1 гл. лук кромид стар
- 2 ск. чесън стар
- 2 с.л. доматена паста
- 2 бр. нахут консерва
- 1 ч.л. лют сос "Хариса"
- 1/2 ч.ч. бульон пилешки
- 1/2 вр. магданоз пресен
- 1 бр. лимон
Начин на приготвяне
-
Фурната се загрява на 220 С.
-
В голяма огнеупорна тенджера (да става за готвене във фурна) или тиган се загрява зехтина.
-
Пилето се подправя с малко сол и пипер. Запържва се от двете страни, ако се наложи – на 2 пъти. Прехвърля се в купа.
-
Мазнината се отцежда от тигана, като се оставя съвсем малко. Добавят се лука и чесъна и се сотират около 3-4 минути. Добавят се доматената паста и предварително нарязания и отцеден патладжан, след това – нахута, сос хариса и бульона. Оставя се да къкри.
-
Към нахута се добавят пилето и чери доматчетата, и се слага във фурната. Запича се до готовност, около половин час, в зависимост от фурната.
-
Плешките могат да се заменят с друга част от пилето.
-
Ястието се поднася гарнирано с магданоз и лимон.