Френска селска торта с филирани бадеми
минути
порции
сложност
Съставки
- 3 яйца
- 90 г мед
- 1 ч.ч. захар
- 70 г масло
- 200 мл прясно мляко
- 2 ч.л. сода
- 550 г брашно
-
за крема:
- 600 мл сметана
- 100 г захар
- 1 шушулка ванилия
- 500 г заквасена сметана
- 250 г боровинки
- 240 г филирани бадеми
Начин на приготвяне
-
В тенджерка се смесват яйцата, медът, захарта и маслото. Сместа се слага на водна баня и при постоянно бъркане трябва да увеличи до 2-3 пъти обема си. Млякото се добавя на тънка струйка, като отново се разбърква постоянно.
-
Добавят се содата и брашното и се маха от котлона. Получава се твърдо тесто.
-
Оставя се на хладно за около 40 минути, но не в хладилник.
-
От тестото се разточват 5 тънки кори, надупчват се плътно с вилица и се изпичат до златисто (около 5-6 минути на блат).
-
За крема: Течната сметана се разбива със захарта и с ванилията. Отделно се разбива и заквасената сметана, след което се смесват и за кратко време се поставят в хладилник.
-
Добавят се изчистените боровинки и се разбърква внимателно.
-
След като блатовете са изстинали, се сглобява тортата. На първия слой се слага по-голямо количество крем. Следва отново блат, после крем и така докато продуктите свършат.
-
Тортата се оставя да стегне леко. След това се намазва от всички страни и се поръсва с филираните бадеми.
-
Оставя се да престои поне 5 часа в хладилник, обвита внимателно във фолио.