Начало > Супи > Зелева супа

Зелева супа

Зелева супа
60
x6
1
60
минути
x6
порции
1
сложност

Съставки

  • 3 с.л. краве масло
  • 1 гл. лук кромид стар
  • 1 гл. зеле бяло
  • 1 бр. моркови
  • 1 стр. целина
  • 1 бр. дафинов лист
  • 4 бр. черен пипер на зърна
  • 8 ч.ч. вода
  • 2 бр. картофи
  • 2 к.л. сол хималайска
  • 1 щипка черен пипер млян
  • 3 стр. копър пресен
  • 6 с.л. сметана квасена

Начин на приготвяне

  1. В голям тиган се сотира лука в маслото, докато стане прозрачен. Добавя се зелето, нарязано на парчета, морковите, ситно рендосани, и целината. Сотират се за около 3 минути, като се разбърква леко.

  2. Слагат се дафиновия лист, зърната пипер и водата. Може да се замени със зеленчуков бульон по желание. Течността се оставя за заври. Котлона се намаля, съда се покрива и се оставя за 15 минути да къкри.

  3. Слагат се картофите, едро нарязани, увеличава се температурата и се оставя да заври отново. След това се намаля, похлупва и се оставя на огъня за още 10-ина минути, или докато картофите омекнат. В този момент, по желание, може да се сложат два домата, нарязани на парчета, и супата да се остави да поври с тях за още 5 минути.

  4. Подправките се поръсват на вкус. Изваждат се дафиновия лист и зърната пипер от супата.

  5. Зелевата супа се сервира в затоплени купички, поръсена с копър и гарнирана с лъжица заквасена сметана.

Още Супи

Виж още
Добави към:
+ Добави нов списък