Захарен фондан за моделиране на фигурки
минути
порции
сложност
Съставки
- сладкарска боя
- 1 щипка винена киселина
- ч.ч. нишесте
- 4 ч.ч. пудра захар
- 1 с.л. желатин
Начин на приготвяне
-
Желатина се поставя в 1/3 ч.ч. вода да набъбне за около 5 минути. След това се загрява на котлон колкото да се разтопи.
-
В купа се смесват пресятите пудра захар, сладкарска боя, ако ще се използва, нишесте и по желание, винената киселина.
-
Прави се кладенче, в което се изсипва леко охладения желатин и се омесва добре. Ако е сухо тестото, се добавят няколко капки вода, ако лепне - още пудра захар.
-
Когато се омеси добре, ръцете се намазняват с малко масло и се оформя руло (по-лесно е за по-нататъшна подготовка). Добре е да се завие два пъти в прозрачно домакинско фолио и да се сложи в добре затваряща се кутия.
-
Така почива около час, след което може да се работи - съхне доста бързо, но е добре ако се правят по-сложни орнаменти, да се приготвят поне ден-два преди това, за да изсъхнат добре.