Яребици с вино
минути
порции
сложност
Съставки
- 4 бр. яребици
- 60 г бекон
- 40 г краве масло
- 1 гл. лук кромид стар
- 125 мл вино червено
- 1 ч.л. брашно царевично
- 4 с.л. сметана течна
- 1 ч.л. градински чай
- 1 ч.л. черен пипер млян
- 1 ч.л. сол
Начин на приготвяне
-
Яребиците се намазват отвън и отвътре със сол и пипер. Увиват се с резенчета бекон.
-
Маслото се сгорещява в тенджера и яребиците се запържват от всички страни.
-
Лука се обелва,. нарязва се на четвъртинки и се запържва с яребиците. Добавят се градинския чай и виното.
-
Яребиците се задушават за 45-60 минути, като се поливат периодично със соса и се долива вино или вода, ако е необходимо.
-
Когато са готови, яребиците се срязват на две, нареждат се в плато и се запазват топли.
-
Соса от готвенето се разрежда с малко вода, прецежда се и се оставя да заври.
-
Брашното се смесва със сметаната и соса се сгъстява с тази смес. Подправя се със сол, пипер и вино.
-
Яребиците се сервират със соса и с картофени крокети или брюкселско зеле.