Ябълкова тарта
минути
порции
сложност
Съставки
- 150 г масло
- 2 с.л. краве кисело мляко
- 1 бр. яйца
- 0.75 ч.ч. захар
- 1/4 ч.ч. олио от рапица
- 1 ч.л. бакпулвер
- 2.50 ч.ч. брашно тип 500
- 3 бр. ябълки
- 1 ч.л. канела на прах
- 1/2 ч.ч. орехови ядки
- 100 г пудра захар
Начин на приготвяне
-
Ябълките се настъргват и се слагат в тенджера. Добавят се 4 с.л. захар и се варят, докато водата от плода се абсорбира. Прибавят се канелата и орехите. Отстранява се от котлона и се оставя да се охлади.
-
През това време се смесват захарта и маслото. Добавят се киселото мляко, маслото от рапица, яйцето и брашното. Замесва се меко тесто.
-
Взима се половината от него и се слага върху намазнена тава за печене. Притиска се добре. Изсипва се сместа от ябълките. Другата половина от тестото се натрошава отгоре.
-
Фурната се загрява на 180 градуса и ябълковия тарт се пече, докато стане розов, около 30-40 минути.
-
Сладкиша се изважда от фурната и се оставя да се охлади. Поръсва се с пудра захар.