Великденски сладки
минути
порции
сложност
Съставки
- 230 г брашно
- 130 г пудра захар
- 160 г масло
- 60 г захарно тесто
- готварски боички
Начин на приготвяне
-
Брашното се изсипва в дълбок съд и към него се добавя накъсаното на парчета твърдо масло. Разбърква се с ръце, докато брашното поеме цялото масло.
-
След това се добавя пудрата захар и от получената смес се прави тесто.
-
Върху равна повърхност се поръсва малко брашно и се разточва тестото.
-
С помощта на формичка/и се отрязват плоски сладки с форма на яйце (зайче или по избор) и се подреждат в намаслена тавичка.
-
Сладките се пекат на 180 градуса около 15-20 минути или докато не придобият златист цвят.
-
Готовото захарно тесто се разделя на парченца и всяко се оцветява с течна готварска боичка, като се меси до получаване на еднороден цвят. След това внимателно се разточва на кора с дебелина около милиметър.
-
С помощта на същата формичка за сладки се отрязват парчета, които се поставят върху сладките, след като те се охладят.
-
Върху всяка сладка се поставят различни декорации с останалото цветно захарно тесто, за да могат великденските сладки да пъстри.