Туфахия - печена ябълка с пълнеж (Босна и Херцеговина)
минути
порции
сложност
Съставки
- 4 бр. ябълки
- 2 ч.ч. захар
- 3 ч.ч. вода
- 1 бр. лимон
- 1/2 ч.ч. орехови ядки смлени
- 50 г стафиди
- 1 бр. кокосово мляко
- 1 ч.л. пудра захар
Начин на приготвяне
-
Консервата кокосово мляко се изстудява предварително в хладилника поне за 1 денонощие. За предпочитане е млякото да е пълномаслено.
-
В голям тиган се смесват водата, захарта и лимоновия сок и се загряват леко, до разтопяването на захарта.
-
През това време ябълките се почистват и обелват, като кората им се запазва. Прибавят се към леко къкрещата вода. Покриват се и се оставят така 4-5 минути. Ябълките трябва да омекнат леко, за да се издълбаят, без да се разпаднат.
-
Изваждат се от сиропа (той се оставя къкри) с решетъчна лъжица и се поставят в съд (може да се изпозлват формички за мъфини) да се изстудят.
-
Корите от ябълките се прибавят към сиропа. Съда се оставя непокрит да къкри още половин час, за да се редуцира. След това корите се изваждат и сиропа се оставя да се охлади.
-
Подготвя се пълнежа - орехите се натрошават и се смесват в купа със стафидите.
-
Изстудените ябълки се напълват с тази смес.
-
Крема се приготвя, точно преди да се сервират. Млякото се изважда от хладилника – трябва да е с консистенция на сметана. С лъжица се отгребва горния слой, който е най-гъст и се слага в купа. Разбива се с миксер, прибавя се пудрата захар и се разбърква леко.
-
Ябълките се сервират полети със сироп и гарнирани с кокосов крем.