Цитрусови масленки с босилек



минути

порции

сложност
Съставки
- 2 ч.ч. масло
- 1/2 ч.ч. захар
- 2 броя яйчен жълтък
- 4 г брашно тип 500
- 1 бр. лайм
- 1 бр. лимон
- 1 бр. портокали
- 1 връзка босилек
-
за глазурата:
- 2 броя яйчен белтък
- 3 ч.ч. пудра захар
- 2 с.л. прясно мляко
- 1 щипка сол
Начин на приготвяне
-
Жълтъците и белтъците се разделят.
-
Мекото масло се разбива в голяма купа със захарта на високи обороти.
-
Добавят се жълтъците и брашното и се разбиват с миксер до получаване на хомогенна смес.
-
Кората на лайма, лимона и портокала се настъргват на най-ситното ренде. Добавя се по малко от сока на лайма и на портокала.
-
Босилекът се нарязва на ситно и се добавя към тестото, след което се разбърква хубаво.
-
Пече се за около 13 минути на 180 ºС, като се внимава сладките да не получават загар. Изваждат се и се оставят да изстинат напълно.
-
За гланца: Пудрата захар се добавя към белтъците и се разбърква с телена бъркалка. Добавя се прясното мляко и малко сок от цитрусите.
-
Добавя се още от кората на трите плода, както и щипка сол, след което се разбърква.
-
Масленките се гланцират с помощта на лъжица, след което се оставят да престоят 1-2 часа докато глазурата стегне.