Традиционен украински борш



минути

порции

сложност
Съставки
- 2 с.л. олио
- 1 глава лук кромид стар
- 2 бр. моркови
- 1/2 глава целина
- 300 г ряпа бяла
- 1/2 глава цвекло
- 250 г зеле бяло
- 2 бр. картофи
- 3 бр. черен пипер на зърна
- 3 бр. бахар зърна
- 2 бр. дафинов лист
- 2 с.л. оцет ябълков
- 1/2 ч.л. сол
- 1 връзка магданоз пресен
- 1 с.л. сметана квасена
Начин на приготвяне
-
В тенджера се загрява малко олио. В него се запържва нарязаната на ситно глава лук.
-
След като лукът добие златист цвят и понамали обема си, се добавят нарязаните моркови, целината, настърганите ряпа и червено цвекло.
-
Оставят се ги под капак да се задушат за няколко минути, след което се добавят нарязаното зеле и картофите.
-
Долива се литър вода, добавят се зърна черен пипер, бахар, дафинов лист, ябълков оцет и сол на вкус.
-
Оставя се да къкри на слаб огън към 10 минути и се отстранява от огъня.
-
Сервира се с пресен магданоз и лъжица сметана или цедено кисело мляко.