Торта чийзкейк с маскарпоне и шоколад
минути
порции
сложност
Съставки
- 2 пак. шушулка ванилия
- 150 г захар
- 500 мл студена сладкарска сметана
- 500 г маскарпоне
- 70 г бадеми
- 1 бр. черен шоколад
- 1 бр. лимон
- 125 г краве масло
- 2 пак. бисквити
Начин на приготвяне
-
Бисквитите и бадемите се смилат в блендер. Могат да се смелят и на ръка, с помощта на твърда бъркалка.
-
Добавя се мекото масло и се разбърква с ръка или друг прибор, до получаването на влажни трохи.
-
Сместа се изсипва в подходящ съд и се разстила, като не се притиска много силно, защото после ще е трудно при рязането.
-
Прибира се в хладилник да стегне, а през това време се приготвя белия крем.
-
Сметаната (300 мл) се разбива на сняг . За да се случи това безпроблемно, разбиването трябва да стане непосредствено след изваждането на сметаната от хладилника.
-
След това се добавя захарта, като не спира да се бърка с миксера. Изсипва се и маскарпонето в сместта и пак се разбърква.
-
Накрая се добавят ванилиите и лимоновата кора за по-богат и плътен аромат и вкус.
-
Крема се разстила върху кората и се прибира пак в хладилника.
-
За приготвянето на шоколадовия крем останалата сметана (200 мл) се загрява и когато заври, се добавя шоколада и се бърка до пълното му разтваряне в сметаната.
-
Изчаква се да се охлади напълно и тортата се залива с него.
-
Прибира се в хладилника и се оставя за известно време там, най-добре за едно денонощие.
-
Преди поднасяне може да се поръси с малко какао или да се украси с плодове по избор.