Сусамени питки
минути
порции
сложност
Съставки
- 500 г брашно тип 500
- 1 ч.ч. краве кисело мляко
- 1 к.ч. краве прясно мляко
- 20 г жива мая
- 1 ч.л. сода бикарбонат
- 2 бр. яйца
- 1 с.л. захар
- 150 г сирене краве
- 3 с.л. кашкавал
- 80 г краве масло
- 2 с.л. сусам
- 1 бр. яйчен жълтък
Начин на приготвяне
-
Маята се разтваря в прясното мляко заедно със захарта. Яйцата се разбиват с киселото мляко. Прибавя се 1 лъжица разтопено масло, втасалата мая, и сиренето, предварително натрошено и настъргания кашкавал.
-
Брашното се пресява със содата и се прибавя към другата смес. Получава се меко тесто, което се оставя да втаса.
-
Оформят се топки с диаметър около 4-5 см, като във всяка топка се слага малко парче масло.
-
Питките се нареждат в намаслена тава, намазват се с жълтъка, предварително разбит с вода, и се поръсват със сусам.
-
Пекат се в умерено силна фурна до готовност.