За кошничките сухите съставки - брашното, бакпулвера и захарта се пресяват в купа. Към тях се добавя разстопеното масло. Добавят се и жълтъка, ванилията и 1 с.л. вода.
Омесва се меко и еластично тесто. Оформя се на топка, увива с найлоново фолио и се поставя в хладилник за около 20-30 минути.
Подготвят се 4 форми за тарталети (или обикновени алуминиеви форми). От тестото се откъсват малки парчета, които се разточват на кръгове (или на квадратчета за падащ ефект), малко по-големи от формите.
Тестото се притиска с пръсти плътно по стените и дъното на формичките. Дъното на всяка оформена по този начин кошничка се надупчва леко с вилица.
Пекат се в предварително загрята на 170-180 С фурна до придобиване на лек златист цвят. Оставят се да изстинат за около 10 минути.
За плънката в загрят тиган се слагат малко масло или зехтин, и гъбите и пилешкото месо се задушават до златисто. Сместа се подправя с малко черен пипер, мащерка и сол на вкус.
Почистените листа спанак се подреждат по вътрешните стени на кошничките (по 3-4 листа спанак на кошничка). Кошничките се напълват с плънката. Поръсват се с пармезан и се добавят малко боровинки за цвят.