Сладки гевреци
минути
порции
сложност
Съставки
- 300 г брашно тип 500
- 100 г краве масло
- 1 бр. яйчен жълтък
- 5 с.л. захар
- 1.50 ч.ч. краве прясно мляко
- 30 г мая
- 2 с.л. лимонова кора
- 1 шепа пудра захар
- 1 пак. шушулка ванилия
- 3 с.л. вода
- 1 щипка сол
Начин на приготвяне
-
От втасалата мая, брашното, 2 с.л. захар, жълтъка, млякото, солта и лимоновата кора се омесва тесто. Докато се меси се слага маслото.
-
Оставя се на втаса за 30 минути.
-
От втасалото тесто се откъсват топчета, оформят се пръчици и се правят на гевречета.
-
Оставят се в намаслена тава да втасат повторно.
-
Пекат се на умерена фурна, до готовност.
-
По желание може да се поръсят със сусам преди да се изпекат.
-
След като изстинат гевреците, се намазват със сироп от останалата захар и вода. Поръсват се с пудра захар смесена с ванилия и се сервират.