Начало > Тестени > Сладка пита с ябълки, орехи и канела

Сладка пита с ябълки, орехи и канела

Сладка пита с ябълки, орехи и канела|escape
90
x8
1
90
минути
x8
порции
1
сложност

Съставки

Начин на приготвяне

  1. В 50 мл подсладена вода се разбива маята с 1 с. л. захар и се оставя да шупне. Замесва се средно меко тесто с останалите продукти и се оставя да втаса 40 минути.

  2. Премесва се и се разделя на 2 части. Първата се разточва на обла кора с диаметър 25 см. Поставя се в тава с хартия за печене. Нарязва се на 6 части, като се започва от периферията към центъра, но не се стига до него. Подвиват се краищата отдолу, за да се получи цвете. Намазва се с маргарин питката.

  3. Приготвя се плънката, като се смесват настърганата ябълка, орехите, захарта и канелата. Поставя се плънката на 2 см от края на периферията.

  4. Втората част се разделя и тя на 2. Първата се разточва и се нарязва на лентички, сплитат се на решетка и се поставя в средата на питката. Изрязват се малки цветенца с формичка за сладки.

  5. Втората част се оформя на 4 бр. дълги фитили. Увиват се два по два и се поставят по периферията на питката. Намазват се с жълтък, за да залепнат. Отгоре им се поставят цветенцата.

  6. Оформената пита се оставя да почине за 20 минути. Намазва се с разбит жълтък и се поръсва със семена.

  7. Пече се 35 минути в загрята фурна 180 С. Към края се намаля на 150 или се покрива с фолио, да не прегори.

Още Тестени

Виж още
Добави към:
+ Добави нов списък

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?