Сиропиран сладкиш с кисело мляко
минути
порции
сложност
Съставки
- 200 г цедено кисело мляко
- 1.20 кг захар
- 400 г брашно тип 500
- 4 бр. яйца
- 1 ч.л. сода бикарбонат
- 1 пак. шушулка ванилия
- 700 мл вода
- 1/2 бр. лимон
- 75 г краве масло
Начин на приготвяне
-
Млякото се прецежда през марля и се разбива заедно с 1 ч.ч. захар. Прибавят се яйцата едно по едно.
-
Добавят се брашното и ванилията, като се бърка непрекъснато.
-
Сместа се изиспва в набрашенена и намазена тава.
-
Пече се за 30 минути в загрята умерена фурна.
-
Готовият блат се пръска с малко вода и се покрива с кърпа.
-
Сиропа се сварява от водата, останалата захар, сока от лимона и маслото, които се слагат на котлона.
-
Изстиналия сладкиш се залива с топъл сироп и се оставя да омекне преди да се сервира.