Шоколадов сладкиш с лимон и зехтин
минути
порции
сложност
Съставки
- 1 лимон
- 100 г черен шоколад
- 1 ч.ч. зехтин
- 180 г захар
- 4 яйца
- 1 пак. шушулка ванилия
- ч.л. сода
- ч.л. бакпулвер
- 220 г брашно
- 2 с.л. какао
- 50 мл прясно мляко
- сол
Начин на приготвяне
-
Черният шоколад се разтапя на водна баня и се осатвя да се охлади.
-
Яйцата и захарта се разбиват на крем. Прибавят се ванилията и щипката сол.
-
Брашното се пресява заедно с какаото, бакпулвера и содата.
-
Към яйчната смес се прибавят брашното и какаото, като се бърка внимателно. Добавя се лимоновия сок и се разбърква внимателно. След това се добавя и прясното мляко. Накрая се добавят зехтина и шоколада.
-
Тестото се изсипва в намаслена и поръсена с брашно кексова форма.
-
Сладкиша се изпича в предварително загрята на 170-180 градуса фурна, като се проверява с клечка за готовност.