Саралия баклава
минути
порции
сложност
Съставки
- 500 г брашно тип 500
- 3 ч.ч. вода
- 2 бр. яйца
- 1 ч.л. сол
- 1/2 ч.л. оцет
- 250 г краве масло
- 1 к.ч. олио
- 100 г орехови ядки
- 1 ч.л. канела на прах
- 600 г захар
- 1 пак. шушулка ванилия
- 1 пак. лимонена киселина
Начин на приготвяне
-
Към пресятото брашно се прибавят солта, оцета и 1 яйце. Прибавя се 1 ч.ч. вода постепенно. Омесва се много меко тесто. Разделя се на 10 равни части, които се оформят на топчета върху намаслен плот.
-
Нареждат се в тава, намазват се с олио и се оставят за 20 минути да починат на хладно. След това отново се намазват с мазнина и се разточват на кори с елипсовидна форма. Намазват се с масло наполовина, така че да може да се похлупи другата половина.
-
След това сгънатите кори се разтеглят, така че да се получат правоъгълници. Разточват се и се сгъват на 4. Оставят се отново да престоят на хладно и по същия начин се разточват и сгъват още 2 пъти.
-
След последния път вече се разточват на кора с правоъгълна форма. Посипват се с ядки, накълцани и смесени с канела, по дължина на кората. Навиват се на руло и се нареждат в тава.
-
Намазват се с разбито яйце и се пекат в умерена фурна.
-
След като саралията е изстинала се залива с горещ сироп, който се прави от захарта, останала вода, ванилията и лимонената киселина.