Рогчета със сирене
минути
порции
сложност
Съставки
Начин на приготвяне
-
Захарта и маята се разтварят в малко хладка вода. Едно от яйцата се разбива с олиото. Брашното се пресява и смесва със солта, прави се кладенче, в което се слагат двете смеси (с маята и яйцето).
-
С лъжица се придърпва по малко от брашното и постепенно се прави каша. Прибавя се маста и се меси, но вече с ръце. Тестото се меси, докато се получи тесто, което да не залепва по ръцете. Покрива се и се оставя да втаса за около 30 минути.
-
За плънката: белтъкът на второто яйце се отделя от жълтъка (той се оставя за намазване на рогчетата). Белтъкът се разбива на пяна и в него се натрошва сиренето.
-
Втасалото тесто се разделя на 4 части, като всяка една се разточва на правоъгълници с дебелина около 5 мм. В единия край се слага плънка и се навива на руло. Реже се на 10 парчета, дълги около 10 см.
-
Друг начин за навиване на рогчетата: тестото се реже на 10, всяка се разточва в елипсовидна форма. В единия край се слага плънка, навива се на руло. По този начин повече приличат на тези, които се продават в пекарните.
-
Рогчетата се оставят да втасат на стайна температура около 40-45 минути. Намазват се с разбития с малко прясно мляко жълтък и се пекат в загрята фурна на 230 С за 15-20 минути.