Бялото брашно се пресява, добавя се пълнозърнестото и лененото семе.
Прави се кладенче в средата и се поставят яйцата, солта, зехтина и кисело мляко.
В топлата вода се размива маята със захарта и 1 с.л. от бялото брашно и се оставя да шупне. Прибавя се към брашното и се омесва всичко до меко тесто, което да не лепне по ръцете. Оставя се, завито с влажна кърпа на топло за 40 минути, докато удвои обема си.
Оформянето е по желание. Отделя се малко от тестото за средното топче по средата и с малка част от него се разточва кора с диаметъра на средната топка. С капачка се изрязват кръгчетата и с тази кора се покрива средната топка.
Отстрани се украсява с навити фитилчета – от тестото се щипва в шепа, прави се фитил, който от едната страна се навива на охлювче до средата, а от долната страна пак се навива по същия начин, само че в обратната посока (S-образна форма). Подреждат се в намазнена тава.
Цялата пита се маже с разбит жълтък, поръсва се с ленено семе и се украсява с тиквени и слънчогледови семки.