Пълнозърнест рустик със сирене
минути
порции
сложност
Съставки
- 1 шепа суров сусам
- 1 шепа маково семе
- 1 ск. чесън стар
- 30 г сирене овче
- 1 к.л. захар
- 1/2 пак. жива мая
- 1 к.л. сол хималайска
- 4 с.л. зехтин
- 500 г брашно пълнозърнесто
Начин на приготвяне
-
Маята се разтваря в малко хладка вода. Добавя се 1 к.л. захар. Оставя се на топло около 15 минути, докато се появят мехурчета и набъбне.
-
В купа се пресява брашното. Добавя се солта. Прави се кладенче и се налива маята. Размесва се с дървена лъжица, докато се хомогенизира, като постепенно се добавя зехтина.
-
Тестото се омесва за 5-10 минути, като се поръсва с малко брашно по време на месенето, ако е прекалено лепкаво. Слага се в купа и се покрива с домакинска кърпа. Оставя се на топло да почине 10 минути.
-
Готовото тесто се разделя на топки с големина на кюфте. Правят се няколко разреза с нож и се подреждат върху намазнена със зехтин тава. В средата на хлебчето, в разреза се поставя малко сирене със счукан чесън. Поръсват се със суров сусам и маково семе.
-
Оставят се за още 10 минути и се пекат около 15-20 минути в предварително загрята до 200 С фурна, докато леко се зачервят.