Постен хайвер
минути
порции
сложност
Съставки
- 1 к.л. сол
- 1 к.л. лимонов сок
- 1 гл. лук кромид стар
- 4 с.л. майонеза
- 1.50 ч.ч. вода
- 1 ч.ч. грис
Начин на приготвяне
-
Чаша и половина вода с малко сол се слага да заври и котлона се намалява. Постепенно се добавя гриса, като се бърка непрекъснато. Когато се получи гъста и лепкава каша се маха от котлона и се оставя да се охлади много добре.
-
Към охладения грис се добавя майонезата и се разбърква добре до получаване на гладка смес.
-
Овкусява се с няколко капки лимонов сок и настърган на много ситно лук. Прибавя се постепенно и се опитва, защото ако е в повече може да загорчи. Количеството е малко – не повече от една кафена лъжичка.
-
Ако има нужда, се посолява, както и според предпочитанията количеството майонеза може да се увеличи.
-
Поднася се с препечени филийки или сухари, и маслини.