Полезни факти

Майонезата се приготвя от жълтъци, олио и подправки (лимон, оцет, сол, горчица).  Тя е основен сос в студената кухня.

Името на този хранителен продукт идва от френската mayonnaise. Смята се, че е създадена от френски готвач през 18-ти век, когато провизиите на френската армия привършили и единственото, което им останало, било яйца, лимон и зехтин. Херцог Ришельо заповядал на готвача да измисли нещо с наличните продукти и така се получила майонезата – готвачът бил уплашен за живота си и затова разбъркал яйцата, лимона и зехтина.

Хранителен състав:  1 суп. л. майонеза съдържа 75 калории и 14 грама мазнини.

Най-честите съставки в класическата  майонеза, която може да се закупи в магазина са: слънчогледово масло (поне 50 %), вода, захар, яйчен прах, стабилизатори (Е 1412, Е412, Е 415), оцет, лимонов концентрат (до 1 %), сол, калиев сорбат Е 202 и др. Тя има трайност от няколко месеца при затворена опаковка., като след отварянето си трябва да се съхранява в хладилник и да се консумира в рамките на няколко дни.