Понички с пудра захар
минути
порции
сложност
Съставки
- 3 ч.ч. брашно
- 1 пакетче бакпулвер
- 4 яйца
- 1/2 ч.ч. захар
- 1 ч.ч. кисело мляко
- 1/2 ч.л. сода
- 2 с.л. олио
- 1 шушулка ванилия
- 20 г пудра захар
Начин на приготвяне
-
Брашното се пресява заедно с бакпулвера в купа.
-
Яйцата се разбиват със захарта, след което се добавят киселото мляко, в което е разтворена содата за хляб, и олиото. Разбива се до хомогенизиране и се добавя ванилията.
-
Яйчената смес се прибавя към брашното и се замесва меко, еластично тесто.
-
Полученото тесто се разделя на две топки и се разточва върху набрашнен плот на кора, тънка 0,5 см.
-
С метални резци се изрязват кръгове, в средата на които се правят по-малки отвори.
-
Пържи се в обилно количество олио (поне 2 пръста). Когато изплуват в олиото, поничките се обръщат с дървени щипки, без да се пробождат.
-
След като се извадят от мазнината, се поставят за малко върху кухненска хартия да се изцедят.
-
Поръсват се с пудра захар и се сервират.