Пилешки пай
минути
порции
сложност
Съставки
- 450 г пилешки гърди
- 1 ч.ч. моркови
- 1 ч.ч. грах зелен
- 1/2 ч.ч. селари
- 1/2 ч.ч. краве масло
- 1 гл. лук кромид стар
- 70 г брашно тип 500
- 1/2 ч.л. сол
- 1/2 ч.л. черен пипер млян
- 300 мл бульон пилешки
- 160 мл краве прясно мляко
- 2 бр. кори за пай
Начин на приготвяне
-
Фурната се загрява на 220 С.
-
В тиган за сос се смесват пилешкото, морковите, граха и селърите, всичко нарязано на ситно. Добавя се вода, колкото да ги покрие и се варят за 15 минути. Маха се от котлона, отцежда се и се оставя настрани.
-
На средна температура, отново в тиган лука се задушава в маслото, докато омекне и стане полупрозрачен. Добавят се брашното, солта и пипера. В бульона бавно се разбърква и млякото. Оставя се на котлона, докато сместа се сгъсти. Маха се от котлона и се оставя за малко настрана.
-
Сместа с пилето се слага на дъното на форма за пай. Топлата течност се слага отгоре. Покрива се с корите, излишното тесто се изрязва и се надупчва с вилица, за да излиза парата.
-
Пече се в предварително загрята фурна за около 30-35 минути, или докато тестото добие златиста коричка. Охлажда се за 10-тина минути, преди консумация.