Пиле със зеленчуци по китайски
минути
порции
сложност
Съставки
- 1 к.л. черен пипер млян
- 1 с.л. оцет оризов
- 2 с.л. мед
- 1 с.л. царевично нишесте
- 50 мл соев сос
- 30 мл зехтин
- 2 ск. чесън стар
- 50 г гъби печурки
- 2 бр. моркови
- 2 бр. червени чушки
- 1 бр. жълти чушки
- 1 бр. зелени чушки
- 1 бр. тиквички
- 2 гл. лук червен
- 600 г пилешко филе
Начин на приготвяне
-
В купичка се прави смес от оцета, соевия сос, нишестето и меда. Всичко се разбърква добре и се отделя за накрая.
-
Зеленчуците се почистват и нарязват на лентички. Пилешкото филе също се реже на ивички.
-
В уок тиган се сипва зехтина и се загрява на максимум. Слага се пилешкото филе и се запържва за 5 минути. Добавя се лука и когато стане прозрачен, се добавят лентичките чушки, морков, тиквичка и гъбите.
-
Всичко се пържи около 10 минути, като се разбърква. Щом зеленчуците поомекнат, се слага нарязаният на ситно чесън, и се подправя с черен пипер.
-
Разбърква се и след 2 минути се сипва от предварително приготвената смес, като се сипва по малко, бърка се и пак се сипва до пълното й усвояване.
-
След като цялата смес е изсипана, яденето се оставя за още минута-две на котлона и се изключва.
-
По желание накрая може да се поръси с препечен сусам и да се поднесе с гарнитура от сварен ориз.