Пиле с къри върху кускус
минути
порции
сложност
Съставки
- 1 бр. лимон
- 2 ч.ч. кус кус
- 1 к.ч. олио
- 1 ч.л. сол
- 1 ч.л. куркума
- 3 с.л. къри паста
- 2 ч.ч. краве кисело мляко
- 2 бр. пилешки гърди
Начин на приготвяне
-
Пилешките гърди се измиват и се нарязват на кубчета.
-
В купа се разбърква добре къри-пастата заедно с 6 с.л. кисело мляко и сока на половин лимон. Прибавя се пилешкото, смесват се добре и се оставя в хладилника за около 1 час.
-
В тиган с капак се загрява мазнината и много бързо се пускат пилешките парчета. Трябва да се внимава, защото пръска гореща мазнина. Слага се капака и се оставят да се задушават 10-тина минути, като от време на време се разбъркват внимателно.
-
В купата, където се е мариновало пилешкото месо, към останалата марината се доабвят останалото кисело мляко, сока от другата половина на лимона и се разбърква.
-
Тигана се сваля от огъня и веднага се прибавя останалата смес с кисело мляко. Разбърква се и се оставя да си почива.
-
Кус-куса се приготвя като се залива с вряла вода, според указанията на опаковката, щипка куркума за цвят, щипка сол. Оставя се да набъбне.
-
Пилешкото се сервира върху кус-куса. По желание може да се поръси с още лимонов сок.
-
Забележка: Количеството къри-паста може да се намали, в зависимост от предпочитанията.