Печена тиква с ориз и плодове
минути
порции
сложност
Съставки
- 1 ч.ч. краве прясно мляко
- 1 ч.ч. захар
- 50 г кайсии сушени
- 100 г стафиди
- 100 г ориз
- 1.50 кг тиква
- 100 г орехови ядки
Начин на приготвяне
-
Взима се тиква цигулка и се срязва кухата й част. Изчистват се семките.
-
Ориза се сварява първо с 1 чаша вода и щипка сол, а след това се добавят и прясното мляко и половината захар.
-
Ориза се оставя на съвсем слаб огън, докато набъбне и попие млякото. Кайсиите се нарязват на дребно, добавят се орехите и стафидите. Смесват се с ориза. Останалата захар се изсипва в тиквата.
-
Отгоре се слага ориза. Прави се капаче от плътната част на тиквата и се слага да се пече.
-
Изпечената тиква се оставя да изстине и се нарязва като торта.