Печена шунка с глазура от мед и горчица
минути
порции
сложност
Съставки
- 7 кг свински бут
- 50 бр. карамфил зърна
- 1 ч.ч. горчица
- 1 ч.ч. мед
- 1 ч.ч. кафява захар
- 1 ч.ч. сок от ябълки
- 1 ч.ч. шери
- 5 щипка черен пипер млян
Начин на приготвяне
-
Фурната се загрява на 160 С и в най-долната част се слага.
-
Внимателно се маха кожата от свинския бут. Това става, като се прокара дълбок разрез по цялата дължина на бута, после кожата се захваща от вътрешната страна и се отделя на 1 парче. Маста трябва да остане върху бута.
-
С малък остър нож и леко се нарязва повърхността на бута (на около 1 см. дълбочина) на кареобразни фигури за декорация.
-
В ъглите на всеки ромб се забожда по 1 розичка карамфил за украса.
-
Овкусява се добре със сол и черен пипер.
-
Бутът се намазва с горчицата и се пече 20 минути, докато шунката не почне да хваща леко кафява коричка.
-
Смесват се меда, ябълковия сок, захарта и шерито в тиган, на среден огън. При постоянно разбъркване се готвяр 2-3 минути, докато медът и захарта се разтопят напълно.
-
Бута се залива със соса.
-
Пече се, като от време на време месото се полива със соса от тавата. Готвенето отнема около час или докато шунката придобие кафеникаво-златиста коричка.