Пай с кайма и пресни зеленчуци
минути
порции
сложност
Съставки
Начин на приготвяне
-
От трите вида брашно, сухата мая, 1 с.л. зехтин, яйцето, киселото мляко и щипка сол се омесва лепкаво и еластично тесто. Покрива се с домакинско фолио и се оставя на топло да втаса.
-
В дълбок тиган се запържват лука и каймата. След потъмняване на каймата и редуциране на водата, се добавят ситно нарязаните зеленчуци и пресния магданоз. Овкусява се и се подправя на вкус. Плънката се оставя настрана да се охлади.
-
Втасалото тесто се омесва отново и се разделя на две еднакви топки. Разточва се лист с диаметър на тавата. Тавата се намазва с малко зехтин и дъното се покрива с листа тесто. От другия разточен лист се правят странични ивици за тавата и се залепят отстрани. От останалото тесто се нарязват ивици с дебелина около два сантиметра, с които ще се покрие пая.
-
Изстиналата плънка се изсипва в тавата и се разстила равномерно по дъното. Отгоре се покрива с ивиците.
-
Пече се около 30 минути в предварително загрята фурна до 180-200 С.
-
Украсява се с резенчета домат и босилек по желание.