Пай с боровинки
минути
порции
сложност
Съставки
Начин на приготвяне
-
За тестото: брашното се пресява в дълбок съд. Отделно се разбиват яйцата със захарта. Прибавя се ромът.
-
Прясното мляко се затопля до 35-40ºС и към него се прибавят маята, солта и 1 с.л.захар.
-
От вече пресятото брашно се оформя кладенче и в него се изсипват разбитите яйца и млякото с маята.
-
Меси се до получаването на хомогенна смес.
-
Маслото се разтопява и се замесва в тестото.
-
Тестото се разстила и се намазва с масло. След това се захлупва и това се повтаря, докато не свърши цялото масло.
-
Поставя се в голям съд да втаса, докато не удвои обема си.
-
Тестото се оформя във форма за пайове и се пълни с вече готовата плънка от боровинки.
-
Изрязват се ленти от тестото и се поставят преплетени върху плънката, поръсва се със захар.
-
Пече се в предварително загрята на 220ºС фурна 10 минути, след това - на 180ºС още 30-40 минути.
-
За плънката: Боровинките се измиват и изцеждат, ванилията от пръчка се настъргва.
-
В подходящ съд се поставят боровинките заедно със захарта и ванилията. Слагат се на котлона и плънката се вари 10 минути, като междувременно се разбърква.