Орехова торта кокос и ликьор
минути
порции
сложност
Съставки
- 100 г кокосови стърготини
- 4 с.л. ликьор
- 1/2 пак. краве масло
- 1 пак. шушулка ванилия
- 10 с.л. пудра захар
- 700 мл краве прясно мляко
- 500 г орехови ядки смлени
- 7 с.л. брашно тип 500
- 7 с.л. кафява захар
- 10 бр. яйца
Начин на приготвяне
-
За блата в купа се разбиват яйцата и захарта до побеляване. Постепенно се прибавят 5 с.л. брашно и се разбърква до сгъстяване на сместа. Прибавят се и 300 г смлени орехови ядки.
-
Сместа се изсипва във форма, покрита с хартия за печете. Пече се около 30-40 мин на 170 С.
-
Изважда се от фурната и се изчаква да се охлади напълно. Блата се разрязва на две части и се напоява добре с ликьор или ром.
-
За крема се кипват 500 мл мляко и се добавя пудрата захар. Отделно се разбиват 2-3 с.л. брашно с останалото мляко и при непрекъснато разбиване се добавят към горещото мляко. Овкусява се с ванилия и се бърка до сгъстяване на сместа.
-
След като кремът се охлади напълно, се смесва и разбива внимателно с предварително разбитото на пяна меко, охладено масло.
-
Блатовете се намазват с охладения крем.
-
Отгоре ореховата торта се намазва с останалия крем и се покрива с кокосови стърготини. Поръсва се със смлени орехови ядки. По желание се полива с малко горещ карамел.
-
Тортата се поставя за няколко часа в хладилник преди да се сервира.