Кубчето мая се натрошава и се разбърква в леко затопленото мляко. Оставя се така няколко минути, да се разтвори.
Брашното се пресява със солта в голяма купа. Добавят се маята с млякото и 1 яйце, и се омесва меко тесто. Добавят се стафидите и ситно нарязаната, обелена и почистена от семките ябълка.
Купата се покрива и се оставя на топло място за около един час, за да втаса.
Олиото се загрява в дълбок тиган, а може да се използва и фритюрник. Ако олиото не е достатъчно загрято, тестото ще поеме мазнината. С помощта на 2 лъжици се оформят топчета от тестото и внимателно се пускат в нагорещената мазнина. Запържват се до позлатяване (около 8 минути), като се обръщат от всички страни. Поничките трябва да останат меки.
Готовите понички се отцеждат от мазнината върху кухненска хартия или салфетки. Сервират се поръсени с пудра захар, по избор.