Мини виндбойтели с конфитюр от вишни
минути
порции
сложност
Съставки
- 1 пак. шушулка ванилия
- 1 к.л. лимонов сок
- 8 с.л. кафява захар
- 1/2 бр. лимонова кора
- 3 ч.л. нишесте
- 2 бр. яйчен жълтък
- 500 мл краве прясно мляко
- 110 г краве масло
- 1 щипка сол хималайска
- 3 бр. яйца
- 1 ч.ч. брашно тип 500
- 1 буркан сладко от вишни
Начин на приготвяне
-
В касерола се налива 1 ч.ч. топла вода, слагат се солта и маслото. След като водата кипне, се изсипва постепенно брашното. Разбърква се с дървена лъжица.
-
От общо 110-те грама краве масло, 80 грама се използват за тестото, а 30 грама - за крема.
-
Докато още е топло, тестото се прехвърля в купа и към него се прибавя първото яйце. С миксер се разбива сместа. По същия начин се добавят и разбъркват и останалите яйца.
-
Полученото тесто се поставя в сладкарски пош или шприц.
-
В тава върху хартия за печене се шприцоват топчета, малко по-големи от орех, с разстояние между тях около 3-4 см. Фурната се загрява до 220 С.
-
Виндбойтелите се изпичат за 10 минути. Температурата се намалява до 160 С и се пекат още 10 минути. Изваждат се и се оставят да се охладят напълно.
-
Жълтъците за крема се разбиват със захарта, смесват се с кипналото прясно мляко и, след разбиване с тел, сместа се връща обратно в касеролата.
-
Нишестето се залива с 2.с.л. топла вода, разбърква се и се оставя да се разтвори.
-
Добавя се към млякото и се варят заедно на тих огън за около 2-3 минути, като непрекъснато се бърка с тел до сгъстяване на сместа. Накрая се добавят лимоновата кора и сока. Овкусява се с ванилията.
-
Касеролата се сваля от котлона. Добавя се и маслото. Разбърква се, покрива се с фолио и се оставя да се охлади.
-
Студеният крем се поставя в шприц със звездовиден накрайник. Изстиналите виндбойтели се разрязват внимателно на две (дъно и шапка).
-
На дъното се поставя по 1 с.л. от конфитюра от вишни, с помощта на шприц се оформят красиви топчици и отгоре се похлупва с горната изрязана част от виндбойтелите.
-
По желание може да се полеят с карамел. Оставят се да престоят 2-3 часа в хладилник.