Мини питки със сусам и чесън
минути
порции
сложност
Съставки
- 500 мл вода
- 1/2 пак. жива мая
- 3 с.л. мед
- 75 г краве масло
- 2 с.л. сол
- 125 г овесени ядки
- 1 кг брашно тип 500
- 50 г сусам
- 2 ск. чесън стар
Начин на приготвяне
-
Маята се слага да шупне в топла вода. Добавят се мед, сол, масло, овесени ядки, сусам и пресован чесън.
-
След това се добавя пресятото брашно и се прави еластично тесто. Слага се в набрашнена купа, покрива се и се оставя да втаса за около 30 минути на стайна температура. Трябва да увеличи размера си до 2 пъти.
-
От тестото се откъсват малки топчета. От тях се правят топки и се нареждат в тава за печене. И отново се оставят да втасат повторно.
-
Намазват се разбит жълтък, разреден с малко вода. Отгоре питките се поръсват със сусам и се пекат на 220 С за около 15 минути.