Мекици Лангош (Унгария)
минути
порции
сложност
Съставки
Начин на приготвяне
-
В малък съд солта се разтваря във водата. В друга купа се смесват прясотото брашно със сухата мая. Добавя се солената вода и се разбърква. Ще се получи много лепкаво, затова може да се добави още малко брашно. Бърка се с дървена лъжица или с ръце, докато спре да лепне.
-
Тестото се оставя да втаса в купата, покрито с чиста кърпа. Оставя се за 30-40 минути, да удвои размера си.
-
Тестото се изважда на набрашнена повърхност и се разточва в квадратна форма. Изрязват се парчета с голяма чаша с диаметър 10 см, колкото бройки се получат.
-
Всяка се разтегля с ръце. Трябва по края да е по-дебело, в сравнение с центъра. Оставят се за още 30 минути да втасат повторно.
-
В тиган със загрята мазнина мекичките лонгуш се пържат на партиди.
-
Сервират се докато са топли. Всяка се намазва със сметана, смесена с чесън на прах, и се поръсва с настърган кашкавал. Вместо чеснов прах, можете да се използва пресен, зелен чесън, ситно нарязан.