Медена торта с орехи и маскарпоне
минути
порции
сложност
Съставки
-
за блата:
- 2 с.л. мед
- 1,5 ч.ч. захар
- 2 с.л. какао
- 1 ч.ч. брашно
- 2 ч.ч. орехови ядки
- 6 яйца
-
за крема:
- орехови ядки
- 400 г заквасена сметана
- 500 г маскарпоне
- 1 ч.ч. пудра захар
-
за сиропа:
- 2 ч.ч. вода
- 1 ч.ч. захар
Начин на приготвяне
-
За приготвянето на блатовете се разбиват яйцата, меда и захарта до побеляване, трябва да се получи гъст крем. Добавят се брашното, какаото и орехите постепенно, като се бърка с шпатула. Изсипва се във форма за торти с предварително поставена хартия за печене. Сладкиша се пече на 200 градуса, като се проверява с клечка. Трябва да се внимава да не се препече, защото блата е орехов. След като е готов се разделя на две равни части.
-
За сиропа се карамелизира захарта и докато е още гореща, се залива със студена вода. Бърка се до пълното разтваряне на захарта във водата.
-
За крема в купа се смесват маскарпонето и пудрата захар, и се разбиват на ниска степен с миксер. Добавя се заквасената сметана и се разбърква докато се получи пухкав крем.
-
За сглобяването на тортата се използва ринг или подходяща форма, трябва да има борд отстрани, защото първоначално крема е по течен и изисква време за да стегне.
-
Първо се поставя единият блат, сиропира се обилно с карамеления сироп и се намазва с половината количество от крема. Върху него се поставя другият блат, сиропира се и се намазва с останалия крем.
-
Най-отгоре тортата се поръсва със смлени орехови ядки.
-
След това тортата се поставя в хладилник да стегне минимум 8 часа преди сервиране.