За приготвянето на блатовете се разбиват яйцата, меда и захарта до побеляване, трябва да се получи гъст крем. Добавят се брашното, какаото и орехите постепенно, като се бърка с шпатула. Изсипва се във форма за торти с предварително поставена хартия за печене. Сладкиша се пече на 200 градуса, като се проверява с клечка. Трябва да се внимава да не се препече, защото блата е орехов. След като е готов се разделя на две равни части.
За сиропа се карамелизира захарта и докато е още гореща, се залива със студена вода. Бърка се до пълното разтваряне на захарта във водата.
За крема в купа се смесват маскарпонето и пудрата захар, и се разбиват на ниска степен с миксер. Добавя се заквасената сметана и се разбърква докато се получи пухкав крем.
За сглобяването на тортата се използва ринг или подходяща форма, трябва да има борд отстрани, защото първоначално крема е по течен и изисква време за да стегне.
Първо се поставя единият блат, сиропира се обилно с карамеления сироп и се намазва с половината количество от крема. Върху него се поставя другият блат, сиропира се и се намазва с останалия крем.
Най-отгоре тортата се поръсва със смлени орехови ядки.
След това тортата се поставя в хладилник да стегне минимум 8 часа преди сервиране.